2006-09-29

USA avskaffar Habeas Corpus

I och med att Senaten godkänt the military commissions act, så har den amerikanska demokratin tagit ett jättekliv in i ett totalitärt skymningsland. Personer som misstänks för terror kan numera arresteras och interneras på obestämd framtid, utan att skälen för arresteringen behöver redovisas. Än mindre har man rätt att få sin sak prövad i domstol. Detta innebär i realiteten att Habeas Corpus lagen upphör att gälla - d.v.s. en lag som instiftades på 1600-talet till skydd mot godtyckliga arresteringar - om man kan definieras som terrormisstänkt.

Om habeas corpus sa Winston Churchill följande:

"The power of the executive to cast a man into prison without formulating any charge known to the law, and particularly to deny him the judgment of his peers, is in the highest degree odious, and the foundation of all totalitarian government whether Nazi or Communist. "

Den nya lagstiftningen innebär också ett kringående av Genevekonventionen, som instiftats för att skydda fångar från tortyr. Enligt Genevekonventionen får man inte behandla fångar grymt, inhumant eller förödmjukande. Bush administrationen har emellertid karaktäriserat denna definition som "vag". Och för att kunna fortsätta att använda sig av de "alternativa förhörsmetoder" som tidigare använts i kriget mot terrorismen, så skall en behandlig av en fånge anses som grym eller inhuman först då dessa alternativa metoder orsakar svår fysisk och mental smärta. Och vad är då symtomerna på det? Jo, "allvarlig och icke övergående mental skada"....

I juli 2003 hade Bush föjande att säga om tortyr:

"The United States is committed to worldwide elimination of torture, and we are leading this fight by example. Freedom from torture is an inalienable human right. Yet torture continues to be practiced around the world by rogue regimes, whose cruel methods match their determination to crush the human spirit."

Nya tider, nya seder...

Det finns ytterligare en aspekt på the military commissions act, som förklarar Bushs smått desperata angelägenhet att få den godkänd: lagen har retroaktiv verkan och skall gälla som om den instiftades 26 novenber 1997. Dettta är viktigt inte minst mot bakgrund av de rättsliga processer som hållits i USA och som faktiskt dömt enskilda amerikanska soldater för krigsförbrytelser. Det finns dock klara indikationer på att förbrytelserna - tortyren i Abu Greib alltså - var strukturerade och sanktionerade från högre ort. Mycket högre ort. Vidare så har högsta domstolen prövat legitimiteten hos de så kallade militära tribunalerna och fastställt att dessa bröt mot Genevekonventionen och att de var olagliga. I teorin fanns alltså möjligheten att Bush skulle kunna ställas till svars för krigsförbrytelser som begåtts under kriget mot terrorismen. Men den nya lagstiftningen, som i princip också annulerar Genevekonventionen, ger Bush en hett efterlängtad juridisk imunitet för händelser och krigsförbrytelser som inträffat och som kan komma att inträffa framöver. Härav Bushs exceptionella personliga engagemang för att få lagen godkänd.

För Bush kommer lagen förmodligen att betyda en lugnare nattsömn, men för många, många betyder instiftandet av the military commissions act att tillvaron kommer att te sig än mer mardrömslik.

Välkommen till Kafkaland!

Andra bloggar om: , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Väl skrivet inlägg! Har svårt att förstå varför det amerikanska folket inte reagerar på hans uppenbara övertramp av den amerikanska konstitutionen och hans absurda negligering av Genevekonventionen. Han lyckadades bra i början att komma undan pga den amerikanska rädslan som han så framgångsrikt, pga media, lyckades åstadkomma. Det måste också sägas att demokraterna har en viss skuld i detta då deras reaktioner varit allt för svaga. Bush står redo att "lynchas" för hans katastrofala ämbetesperiod(er) men ändå sitter demokraterna där lugnt och stilla utan att agera. Jag förstår ingenting, det verkar bara som att liberalisterna och underhållarna (Moore, Stewart, Maher) har "balls" nog att stå upp och protestera mot denna uppenbart inkompetenta regeringen.